Skip to content

Vad är vishet?

This content is not available in your language yet.

Ordspråksboken kapitel 1-9

Vishet, framhåller Ordspråks­boken gång på gång, är nyckeln till ett lyckat liv.

Att skaffa vishet är mycket bättre än guld, och gott omdöme mycket bättre än silver.
Ordspråks­boken 16:16

Med vishet byggs huset, och genom gott omdöme befästs det
Ordspråks­boken 24:3

Ordspråks­bokens första nio kapitel sätter prioriteterna för ett lyckat liv. Vad du än gör, sök vishet! Med vishet följer framgång. Börja inte i fel ände, att söka framgång, för då kan du missa visheten. Missar du visheten tappar du antagligen framgången också.

Framgång, vad är det enligt Ordspråks­boken? Ett rikt liv som fungerar. Ett liv som flödar över och där du är respekterad. Om mängden pengar och prylar säger Ordspråks­boken inte så mycket, bara att du har vad du behöver så att du även kan vara generös mot andra. Än en gång, börja inte i fel ände och sikta mot mycket pengar! Prioritera vishet och som resultat får du ett rikt liv.

Så vad är då vishet?

Nio kapitel i Ordspråks­boken och ändå ingen jättetydlig definition av vishet! Jo, ett kännetecken: Vishet är något man söker aktivt, den trillar inte ner på en som en lotterivinst. Vishet är också att fortsätta söka vishet och därmed vara villig att bli korrigerad, att lyssna och lära av andra.

Till sin form är Ordspråks­boken i sig själv en utmaning. Den serverar inte allt på en bricka eller som en strukturerad kurs. Det är som om den vill testa sina läsare. Hur angelägen är du egentligen? Är du villig att lägga tid på detta?

Kung Salomo

Ordspråks­bokens text säger att dess huvudförfattare är kung Salomo. Han var en världskändis på sin tid, det vill säga runt 950 f.Kr., alltså för nästan 3000 år sedan. Drottningen av Saba reste från sitt land (troligen nuvarande Jemen) till Jerusalem för att se med egna ögon om Salomo var så vis som det ryktades.

När drottningen av Saba såg all Salomos vishet och palatset han byggt, rätterna på hans bord, hovmännen som satt där, tjänarna i sina dräkter och munskänkarna som passade upp, när hon såg brännoffren han bar fram i Herrens hus, blev hon andlös av förundran.
1 Kungaboken 10:5-6

Drottningen av Saba såg Salomos vishet, den gick alltså att se. Det som imponerade på henne var Salomos förmåga att omsätta kunskap till praktik. Han hade låtit bygga ett Guds tempel som var världsberömt, ett hus åt sig själv och ett åt sin drottning. Salomo hade antagligen en enorm personalstyrka. Tempeltjänsten och Salomos hov fungerade med en elegant självklarhet som var befriande.

Där fick vi ytterligare ett kännetecken på vishet: Kunskap omsatt i praktiken.

Vishetens ursprung

Det är svårt att över huvud taget hitta någon tydlig definition av vishet i Ordspråks­boken, inte bara i de nio första kapitlen. Däremot är den mycket tydlig med varifrån visheten kommer. Den kommer från Gud.

Det gällde inte minst kung Salomo. När han blev kung kände han sig osäker och oerfaren. Han bad en innerlig bön till Gud om vishet så att han kunde regera på ett bra sätt. Gud uppskattade att han erkände sitt behov och lovade att ge honom större vishet än någon annan någonsin haft eller kommer att få. Detta kan man läsa i 1 Kungaboken 3:5-15. Tack vare visheten från Gud blev Salomos tid som Israels kung landets historiska höjdpunkt. Landet var som störst rent geografiskt. Det var en period av fred och livlig internationell handel. Många, inte bara drottningen av Saba, kom till Jerusalem för att träffa Salomo.

Från alla länder kom människor för att lyssna till Salomos vishet, sända av alla kungar som hört om hans vishet.
1 Kungaboken 4:34

Ordspråks­boken är tydlig (Gud kallas ofta Herren i Gamla Testamentet):

Herrens fruktan är vishetens början
Ordspråks­boken 1:7

Herrens fruktan eller gudsfruktan betyder att man har respekt för Gud och är villig att rätta sig efter vad han säger.

Nya Testamentet säger ungefär 1000 år senare:

Om någon av er saknar vishet ska han be till Gud, som ger åt alla, generöst och utan förebråelser, och han ska få vad han ber om.
Jakob 1:5

Att Gud gav vishet åt Salomo var alltså inte en engångshändelse. Bibelns budskap är att Gud ger vishet åt den som ber honom om det.

Sammanfattning

Ordspråks­boken handlar om vishet. De nio första kapitlen gör reklam för vishet och säger att vishet är nyckeln till ett rikt liv.

Vi har sett två kännetecken på vishet.

  • Vishet är något man söker aktivt och uthålligt
  • Vishet är förmågan att omsätta kunskap i praktik

Ordspråks­boken är tydlig med att visheten kommer från Gud. Vi har sett exempel på att Gud ger vishet åt den som ber om det.

Om nu vishet leder till ett rikt liv, betyder det alltså att Gud villigt ger människor ett rikt liv? Precis. Att be om vishet kan verka som om man utnyttjar Gud. Bibeln är dock full av uppmaningar att vi ska be Gud om det vi önskar.